Voi incerca sa continui seria de retete specifice bucatariei arabesti. Reteta de azi este pentru un tip de orez foarte des intalnit in restaurantele cu specific mediteranean. Se face din orez basmati si vermicelli (niste paste mici si foarte subtiri). Iata reteta, preluata de la Denise (DedeMed.com):


OREZ ARABESC


Ingrediente:
4 cani de apa
2 cani orez basmati
1/2 cana vermicelli
2 linguri ulei vegetal
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper
1 cub concentrat de legume
sumac, patrunjel proaspat tocat pentru decor

Cum se prepara:
1. Intr-un vas de marime medie se pun la foc mic cele doua linguri de ulei. Cand uleiul se incinge se adauga si pastele vermicelli.


2. Se amesteca pastele intr-una, avand grija sa nu se arda (atentie ca se ard foarte usor!)


3. Cand devin maron-aurii se toarna deasupra cele 4 cani de apa. Se lasa apa sa fiarba, dupa care se dizolva cubul de concentrat de legume.


4. Se adauga orezul, sarea si piperul, si se amesteca bine, dupa care se pune capacul. Se amesteca usor la fiecare 10-15 minute. Se fierbe la foc mic pentru maximum 40 minute (eu gust orezul cand vad ca e aproape gata si opresc focul cand consider ca e gata).


5. Se stinge focul si se lasa innabusit, acoperit pana se absoarbe tot lichidul si boabele se desfac bob cu bob.


6. Se presara deasupra sumac si se decoreaza cu patrunjel proaspat tocat (eu am mai folosit si muguri de pin prajiti, pentru ca imi plac mult de tot :). Se serveste cu kebobs sau alte preparate din carne sau legume.


**********************************************************************************

The English version of the recipe:


Mediterranean Rice

Ingredients:
4 cups water
2 cups basmati rice
1/2 cup vermicelli (thin & small noodles)
2 tbsp. vegetable oil
1 cube vegetable bouillon
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. ground black pepper
sumac, freshly chopped parsley (for garnish)

Directions:
1. Heat a 2 qt pot on medium/low heat, add 2 tbs vegetable oil.  Add vermicelli noodles and continuously stir until golden brown.
2. Add 4 cups of water and vegetable buillon and bring to a boil.
3. When water has come to a boil, add rice, salt and pepper. Stir and cover with lid.  Turn heat down to low and let it cook for 40 minutes.  Stir the rice with a fork at 10-15 minutes intervals.  Serve in a plate with stew or kabobs and garnish with sumac and chopped parsley.
0

Adăugați un comentariu

Se încarcă